NDR


Hoofdmenu
Archief:

Home

Nieuws

Organisatie

Bibliotheek

Fototheek

Videotheek

Museum

Geschiedenis >

Leo Schoonhoven (1943 - 2011)

 

pikeur

In het begin van de jaren '90 stopte Leo als prof,
en in 2003 maakte hij eenmalig zijn rentree
in een gelegenheidskoers voor oud-pikeurs.
Toen is deze foto gemaakt door Wim Huybers.


eigenaar

Boven: Leo Schoonhoven (links) bij de opening van zijn
vernieuwde, toen hypermoderne entrainement.
NDR-bestuurslid Slikker zit op de kar.
Rechts vooraan pikeur Rob Meester en
daarachter pikeur Jan de Wit.


Boven: Leo Schoonhoven met een schilderij van een van
zijn beste paarden, Dave Fez, die furore maakte
in de jaren zestig.

Zijper Historie
Circa viermaal per jaar geeft de historische vereniging "De Zijpe" een blad uit, genaamd "Zijper Historie Bladen". De Zijpe is het gebied tussen Alkmaar en Den Helder en omvat o.a. de gemeenten Petten, Callantsoog, 't Zand en Schagerbrug. Drafsportliefhebbers weten dan meteen dat dit een drafsportbolwerk is. Denk maar aan de hier gevestigde trainers Hugo Langeweg, Peter Strooper, Patrick de Haan, en vroeger Bram Nottelman, Piet Strooper, Mees Dapper, Siem Hartman, Leo Schoonhoven, Renco Slik, Van Klaveren, etc. In de "Zijper Historie Bladen" zijn enkele jaren geleden zes artikelen over een aantal Zijper entrainementen gepubliceerd, die we met toestemming mochten overnemen.

Op deze pagina de aflevering over Leo Schoonhoven, uit het jaar 2000.
(kijk ook eens op www.zijpermuseum.nl)

In onderstaande tabel staan alle afleveringen van deze "Stable-tour" door de gemeente De Zijpe. Verklaring der kolommen:
- aflev. is de aflevering in de Zijper bladen (1 t/m 6)
- datum: is de datum van plaatsing op deze website
- plaats: is de locatie van het entrainement


aflev. datum plaats trainer click

1a

09-11-2010

Burgerbrug

Susanna / W. Paarlberg

hier

1b

09-11-2010

Schagerbrug

Willem III / C. Brommer

hier

2

18-11-2010

Sint Maartensbrug

Bram Nottelman

hier

3

07-11-2010

't Zand

Piet Strooper

hier

4

01-12-2015

Sint Maartensbrug

Mees Dapper

hier

5a

20-12-2015

Callantsoog

Willem Strooper (+Wil Blauw)

hier

5b

29-12-2015

Callantsoog

Peter Strooper

hier

5c

29-12-2015

Callantsoog

Hans Ruygrok

hier

5d

23-02-2013

Callantsoog

Cees en Ellen Imming

hier

6a

26-03-2016

Schagerbrug

Leo Schoonhoven

hier

6b

02-04-2016

Schagerbrug

Siem Hartman

hier

6c

29-04-2016

Schagerbrug

Hugo Langeweg

hier



Boven: Omstreeks 1980 zien we de een grotere en twee kleinere
trainingsbanen aan de Korte Ruigeweg. Op de grote baan trainden
Leo Schoonhoven en Hugo Langeweg. Daartegenover zat Siem Hartman
en later ook Hugo Langeweg. Naar het Noordoosten ligt
de baan van Nico Rens.


Entrainementen in Zijpe
Uit Zijper Historie Bladen nr. 2 uit de 18e jaargang (mei 2000).
Aflevering 6: DE SCHAGERBRUGGERS
Door L.F. van Loo
(met speciale dank aan J.E. de Boer)

Inleiding

Hugo Langeweg, Nederlands succesvolste trainer/pikeur in de jaren 90, heeft zijn entrainement aan de Korte Ruigeweg in Schagerbrug. Sinds 1984. Maar ook daarvoor trainden min of meer bekende pikeurs hier hun eigen en andermans dravers. Zoals Leo Schoonhoven, van 1966 tot 1980, een succesvolle pikeur, die echter niet leuk (om het zo maar eens uit te drukken) vertrok uit de Zijpe. Uiteindelijk kocht Dirk Hiemstra Schoonhovens entrainement van de bank, waarna Hugo Langeweg het spul in 1984 ging huren.
Aan de overkant van de Korte Ruigeweg had Siem Hartman een entrainement, van 1969 tot 1979. Thans is dat onderdeel van het spul van Hugo Langeweg. Verderop, richting Oudesluis, zat Nico Rens van 1970 tot 1982. Ruud Pools, de zo succesvolle 'eerste luitenant' van Langeweg, heeft hier ook nog een jaar als huurder gezeten.

LEO SCHOONHOVEN
Tot omstreeks 1966 boerde Ab ter Steege (en daarvoor Piet de Haan) aan de Korte Ruigeweg. Vervolgens begon de toen 23-jarige Leo Schoonhoven hier een entrainement. Hij had al snel flink succes, want in 1967 won hij op Meereveld het H. van Winckevoort Cromelin Memoriaal. Met Dave Fez, waarvan hij niet alleen de rijder was, maar ook de trainer. Zijn vader was fokker en eigenaar. Bingo dus.
Ook Christiaan de Wet was een coryfee, die met Schoonhoven op de sulky onder meer twee keer de vier kilometer van Alkmaar won. Deze pikeur kon zich toen meten met de besten van de vaderlandse drafsport, maar had de pech dat "Jan Wagenaar toendertijd geweldig overheerste. Daar viel niet aan te tornen. Maar ik deed leuk mee en kende een aantal zeer goede jaren".

In 1973 was zijn brutowinst f 200.000 en behaalde hij tientallen overwinningen, waaronder 14 grote koersen. Hij behoorde toen tot de vijf meest succesvolle pikeurs van ons land. Maar het pensiongeld voor paarden van andere eigenaars van een tientje per dag (zeg f 300 in de maand) was veel te laag. Aldus Schoonhoven volgens een krantenartikel uit 1974.

Magie
In een ander interview laat hij weten: "het was lekker, de magie die je voelt wanneer je achter een goed paard zit, is ongelooflijk - je voelt je energie door de leidsels naar het paard vloeien". Maar de tijden werden ook moeilijk, vervolgt hij: "Je kosten waren enorm. Ik had maximaal 50 paarden en zo'n vijf, zes man personeel (waaronder vele jaren Rob Meester, nu in Medemblik woonachtig) lopen. Je vaste kosten zouden uit het pensiongeld van de paarden moeten kunnen komen. Het prijzengeld zou een extraatje moeten zijn. De krenten in de pap". Maar zo was het dus niet in de loop van de jaren 70. "Ik heb wel eens meer dan een half miljoen aan prijzengeld in een jaar bij elkaar gereden. Maar wanneer je dan de rekening opmaakte, moest er uiteindelijk toch geld bij".

Leo Schoonhoven won in 1977 op Duindigt als trainer/rijder met Ralph Spencer van fokker/eigenaar J.W. (Joop) de Ruyter de Jonkerprijs. Een jaar later zegevierde het door hem getrainde paard Reinier (van fokker/eigenaar W.B. Wassenaar) met P.G. Zeegers op de sulky, op Duindigt in de Derby.

Het ging mis
Na een periode van voorspoed ging het mis. Schoonhoven: "de drafsport floreerde niet en daar kwam nog een economische crisis overheen. Ik had net flink geïnvesteerd en toen liep ineens die hypotheekrente zo idioot op." Een faillissement in 1980 was het gevolg. Exit Leo Schoonhoven. Na een paar jaar Amerika en een mislukte doorstart kwam hij in Lelystad terecht, in de horeca. Op een drafbaan komt hij nu nog maar zelden.

Voor het vervolg, na de periode Korte Ruigeweg, zie hieronder in het In Memoriam.



In Memoriam Leo Schoonhoven
(tekst: Hans Sinnige, met goedkeuring van de redactie overgenomen uit Draf&Rensport)
Op zondagochtend 5 juni 2011, op de dag van de Gouden Zweep, overleed in het ziekenhuis in Lelystad op 68-jarige leeftijd Leo Schoonhoven. De voormalige trainer en rijder bezweek aan de complicaties die optraden na een eerdere operatie.

"Leo had al een tijdje last van zijn maag en darmen. Zoals dat bij veel mensen gaat besteedde hij daar weinig aandacht aan. Toen hij uiteindelijk toch naar de dokter ging, moest hij meteen onder het mes, zo ernstig was het inmiddels. Tijdens die operatie kreeg hij tot driemaal toe een hartaanval. Zondagochtend overleed hij", meldt Hubert Schoonhoven, zijn jongere broer. Voor de familie kwam het overlijden onverwacht. "Leo kwam niet meer op de koers, zijn gezichtsvermogen was nogal slecht geworden, maar veertien dagen geleden spraken we elkaar nog via de telefoon en toen ging het goed met hem."

Altijd top vijf
Leo Schoonhoven rolde via zijn vader, die de bekende Fez-dravers op stal had, de sport in. Na de ULO te hebben afgemaakt, leerde Leo het vak bij ondermeer Tom Kooyman, Bram Nottelman en de Duitse kampioen Eddy Freund. Halverwege de jaren '60 begon Leo voor zichzelf in Schagerbrug, op de stal waar tegenwoordig Hugo Langeweg zijn paarden traint. In die periode kwam Hubert als 18-jarige leerling bij hem in dienst. De meest succesvolle periode voor de stal brak aan in de jaren '70. Met Dave Fez en Christiaan de Wet werden diverse grote koersen gewonnen. Leo Schoonhoven was in die tijd ook de trainer van Reinier, met Peter Zeegers winnaar van de spraakmakende Derby R. Als trainer en rijder van Wellborn Dean staat Leo op de erelijst van het Kampioenschap van Nederland, in 1985. Deze opvallende draver maakte op veel liefhebbers een blijvende indruk vanwege zijn prachtige verschijning. "Dat was geen toeval. Bij Leo moest altijd alles er op de koersdagen perfect uitzien. Dat was zijn visitekaartje. Het koper op de tuigen werd regelmatig gepoetst en na elke koersdag werden de witte karren schoongemaakt. Dat hoorde erbij, daar hechtte hij veel waarde aan", aldus Hubert. Leo Schoonhoven behoorde jarenlang tot de top vijf van onze trainers en rijders. Volgens zijn broer kwam daar pas een einde aan toen de stal waar hij trainde ingrijpend werd gemoderniseerd. "In die periode werden ook ineens al zijn paarden ziek en raakte de boel in het slop. Leo is daarna een paar jaar naar Amerika geweest. Toen hij terugkeerde naar Nederland kwam hij er als trainer met zijn eigen stal niet meer tussen. Wel behaalde hij als trainer/rijder in 1985 nog het Kampioenschap van Nederland op Duindigt met Wellborn Dean. Dit paard had hij in 1980 samen met eigenaar H.C. Mantel gefokt. In het begin van de jaren '90 heeft hij een punt gezet achter zijn actieve loopbaan in de sport. Hij is in Lelystad begonnen als horecaondernemer." Leo hield de sport vanaf de zijlijn nog wel steeds in de gaten. De successen van Hubert, diens zoon Stefan, die inmiddels zelf met veel succes actief is als trainer en de vele vrienden en bekenden, die nog met de dravers bezig zijn, werden door Leo op de voet gevolgd. Dat hij er ineens niet meer is komt bij iedereen hard aan. Leo werd als prof en als mens zeer gewaardeerd. Vrijdagochtend wordt er afscheid van hem genomen. We wensen de nabestaanden, familie en vrienden veel sterkte met dit veel te vroege verlies.


Hieronder enkele bekende paarden
van trainer Leo Schoonhoven.

eigenaar

Boven: Leo Schoonhoven met Christiaan de Wet,
een van zijn beste koerspaarden.


eigenaar

Boven: Dave Fez was een jaargangstopper.


eigenaar

Boven: Gudo van Bonni was een laatbloeier, die in de top
van Nederland meestreed.


eigenaar

Boven: Leo met de voshengst Herman.


eigenaar

Boven: Ozo Hollandia was een uitstekende merrie.


eigenaar

Boven: Ralph Spencer blonk als jong paard uit.


eigenaar

Boven: Leo had twee kanshebbers in de Derby-R van 1978:
Zelf reed hij Ralph Spencer en Peter Zeegers zat achter Reinier.
Laatstgenoemde won de koers na terugstelling van de eerst-
aankomende Rogan van Echten. De winnaars staan hier op de foto.
Reinier wordt vastgehouden door de trainer (links) en de rijder (rechts).
Rechts staat de trotse eigenaar W.B. Wassenaar met zijn vrouw.


eigenaar

Boven: Usta Oldeson was een goed koerspaard en
werd daarna Elite-fokmerrie.


eigenaar

Boven: Eén van de laatste kunststukjes van Leo:
In 1985 won hij het Kampioenschap van Nederland
met de nog maar 5-jarige Wellborn Dean.


eigenaar

Boven: Wellborn Dean draag de krans
en Leo kijkt trots de camera in met
zijn kenmerkende glimlach.



Videobeelden
Van deze laatste koers hebben we filmbeelden, helaas zonder commentaar. In de eerste bocht lijkt de op de vierde plek liggende Wellborn Dean iets naar binnen te vallen, waarna het paard aan de binnenkant springt en er een kettingreactie in het achterveld volgt. Het kan ook zijn dat het achterop komende paard in een te smal gaatje kroop. Na een ronde gaat Udo Quick naar de kop met naast zich Star of Goldstar. Leo rijdt zuinig met zijn Wellborn Dean als vierde/vijfde aan de reling en komt op het laatste rechte stuk onweerstaanbaar naar voren, om ruim te winnen. De camera zoomt tenslotte in op paard en rijder, een mooie afsluiting ter herinnering aan deze markante trainer.

Click op de camera voor beelden van het Kamp. van Nederland 1985:


De uitslag:
1e. Wellborn Dean (Leo Schoonhoven) in 1.19,4 (2.600 m)
2e. Udo Quick (Hugo Langeweg) in 1.19,7
3e. Titus Westerhorn (Arnold Mollema) in 1.19,7
4e. Star of Goldstar (Gerrit de Jong) in 1.19,8
5e. Tydi Flower (Jan Offenberg) in 1.19,9
6e. Top Arden (????) in 1.20,0
voor: o.a. Uno Hazelaar, Roper Dan, Worthy Boy Laren, Karim de la Motte.


  terug naar boven

© Copyright Archief NDR


Submenu
Geschiedenis:

Klassiekers

Kampioensch.

Rennen

Langebanen

Kortebanen

< Mensen

Diverse